Waarom wij onze supplementen fermenteren

Al duizenden jaren maken gefermenteerde en gekweekte voedingsmiddelen 30% uit van onze voeding. Helaas hebben moderne generaties deze traditionele processen de rug toegekeerd en geven ze de voorkeur aan voedsel dat stilstaat, leeg en zonder leven is. Het leek erop dat we de kunstvorm voor altijd verloren hadden, maar recentelijk heeft gefermenteerd voedsel een comeback gemaakt en het is nu in om een pot kombucha op je aanrecht te hebben staan, of om te genieten van zuurdesembrood met avocado als ontbijt.

Wat is fermentatie?

Melkproducten

Fermentatie is een eeuwenoude praktijk, het is de natuurlijke manier om basisvoedsel om te zetten in krachtige voedingsstoffen. Het is een proces waarbij verbindingen zoals suikers en zetmeel door nuttige micro-organismen (bacteriën of gisten) worden omgezet in alcohol of zuren. Tijdens deze transformatie zetten micro-organismen voedingsstoffen om in zeer actieve en makkelijk verteerbare vormen. Zo creëren ze een enorm scala aan extra voedingsstoffen die onze gezondheid ondersteunen.

Als je kijkt naar een traditionele cultuur, dan zie je dat daar gefermenteerd voedsel een vast onderdeel van het dieet is, van kimchee in Korea tot injera in Ethiopië, en niet te vergeten cacao, koffie en bier op wereldschaal. Twee van de meest gewaardeerde gefermenteerde voedingsmiddelen zijn kefir en kombucha. Onze voorouders wisten hoe heilzaam deze voedingsmiddelen konden zijn. Vandaag de dag wordt dit door onderzoek bevestigd.

Voordelen van fermentatie

  • We zijn in staat om voeding te verbeteren in plaats van te extraheren, en we zijn in staat om voedingsmiddelen en kruiden heel te houden zoals je ze in de natuur zou vinden.
  • Zowel bacteriën als gist produceren een enorm scala aan enzymen om elk voedingsmiddel om te zetten in een echt supervoedsel. Ons lichaam produceert 22 spijsverteringsenzymen, maar fermentatie produceert er meer dan 200.
  • Fermentatie breekt voedingsstoffen in suikers en zetmeel af tot makkelijk verteerbare vormen.
  • Het verhoogt de beschikbaarheid van vitaminen en mineralen voor ons lichaam om op te nemen en het vernietigt anti-nutriënten die schadelijk en allergeen zijn en de opname van voedingsstoffen kunnen verstoren.
  • Fermenteren helpt ook bij het creëren van nieuwe voedingsstoffen en verbindingen die de spijsvertering ondersteunen en het juiste milieu in het spijsverteringskanaal creëren, wat een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van het immuunsysteem.
Kruiden in laboratoriumpotjes

Kefir-Kombucha fermentatie

Bij Living Nutrition gebruiken we een unieke Kefir-Kombucha fermentatie.

We nemen een select assortiment biologische voedingsmiddelen en kruiden zoals Maca, kurkuma en Rhodiola. Daar voegen we 35 bacteriestammen en gisten aan toe die veel voorkomen in zowel kefir als kombucha. We laten ze 30 dagen hun gang gaan. Zo fermenteren ze tot een levende matrix van geactiveerde voedingsstoffen, enzymen en nuttige micro-organismen die gemakkelijk worden opgenomen en veel bewezen voordelen voor de gezondheid hebben.

We fermenteren in kleine batches met de hand gedurende een hele maand. Daardoor creëren we het meest levende, actieve en nutriëntrijke voedsel dat mogelijk is. Als de fermentatie is voltooid, gebruiken we een zacht en langzaam vriesdroogproces om alle voedingsstoffen, enzymen en microben te behouden.

We gebruiken nooit hitte of druk en we voegen geen vulstoffen, bindmiddelen of additieven toe. Alle producten zijn biologisch gecertificeerd, veganistisch en glutenvrij.

Meer dan conserveren

Fermentatie is zoveel meer dan alleen een manier om voedsel te conserveren.

  • Het stelt ons in staat om de voedingswaarde van voedingsmiddelen te verbeteren in plaats van er verbindingen uit te isoleren en te extraheren.
  • We zijn in staat om voedingsmiddelen en kruiden in hun natuurlijke vorm te bewaren.
  • Fermentatie verhoogt hun potentie en biologische beschikbaarheid.
  • Het creëert een heel nieuw scala aan verbindingen om een optimale gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Er zijn zoveel redenen om gefermenteerde voeding en kruiden te proberen. Klik hier om onze volledige collectie Kefir-Kombucha gefermenteerde supplementen te bekijken.