Darmgezondheid: De basis voor immuniteit

In de afgelopen jaren zijn de darmen en het microbioom een prominent onderzoeks- en ontdekkingsgebied geweest, maar het belang van gezonde darmen is niets nieuws. Hippocrates stelde honderden jaren geleden al dat “alle ziekten in de darmen beginnen”. De darmen vormen de basis voor veel verschillende systemen in het lichaam en men denkt dat een gezonde darm essentieel is voor de algehele gezondheid. Als de darmen uit balans zijn, kan dit zijn weerslag hebben op de gezondheid van de huid, de geestelijke gezondheid, de immuniteit en nog veel meer. Veel ziekten die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, zijn sterk gekoppeld aan darmproblemen.

Onze darmen huisvesten ongeveer 70% van onze immuuncellen en is dus een cruciaal gebied om ons op te richten als we proberen om elk gebied van gezondheid te ondersteunen, maar vooral immuniteit en het versterken van onze afweer. Om infecties te voorkomen hebben we een goed functionerend en sterk immuunsysteem nodig en de darmmicroflora speelt hierin een sleutelrol. Er zijn ongeveer 38 biljoen microben in ons darmmicrobioom – minstens evenveel cellen als in ons hele lichaam – en we hebben een symbiotische relatie met deze microben ontwikkeld. Ons immuunsysteem is samen met onze darmflora geëvolueerd, niet alleen om ons te verdedigen tegen ziekteverwekkers, maar ook om een tolerantie voor deze nuttige microben te ontwikkelen. Deze communicatie en symbiose blijft het hele leven bestaan en is essentieel voor een gezonde interactie tussen het microbioom en het immuunsysteem.

Het darmmicrobioom speelt een sleutelrol bij het reguleren van de immuniteit. Onder normale omstandigheden bevordert het immuunsysteem de groei van nuttige microben en helpt het dit stabiele microbioom in stand te houden, terwijl het moleculaire signalen produceert die de ontwikkeling en reacties van immuuncellen ondersteunen. Een gezonde darm heeft invloed op hoe het immuunsysteem reageert op lichaamsvreemde microben die het lichaam binnendringen en het immuunsysteem kan infecties beter bestrijden als de kolonie darmmicroben divers en gezond is.

Het darmslijmvlies is de belangrijkste interface tussen het darmmicrobioom en het lichaam. Dit is een van onze eerste verdedigingslinies tegen ziekten en aandoeningen. Epitheelcellen zijn van vitaal belang voor het uitlokken van een reactie op ziekteverwekkers, het vernietigen van geïnfecteerde cellen en het in balans brengen van het darmmicrobioom. Ze reageren ook op metabolieten die door het microbioom worden geproduceerd, zoals vetzuren met een korte keten (SCFA), die een energiebron zijn voor de epitheelcellen en helpen om de integriteit van het darmslijmvlies te ondersteunen. Gefermenteerde voeding is bijzonder rijk aan SCFA’s die de activiteit van regulerende T-cellen bevorderen en ons helpen onze immuuntolerantie te behouden.

De integriteit van het darmslijmvlies is cruciaal voor een gezonde relatie met het darmmicrobioom. Als de darmbarrière disfunctioneel wordt, kunnen de nauwe verbindingen tussen epitheelcellen die cruciaal zijn voor de darmbarrière losraken of lekken, waardoor dingen worden doorgelaten die we niet willen doorlaten, wat kan leiden tot een chronische ontstekingscascade en een verminderde immuniteit.

De moderne levensstijl, waaronder veranderingen in ons milieu, gifstoffen, voeding en stress eisen hun tol van het lichaam, wat leidt tot chronische ontstekingen en een onevenwichtige darmflora en darmomgeving. Deze problemen leiden tot communicatie- en signaaluitval in het lichaam, wat meer ontstekingen en chronische gezondheidsproblemen veroorzaakt. Het is nog nooit zo belangrijk geweest om ons microbioom te ondersteunen als in onze moderne wereld.

Gefermenteerd voedsel is rijk aan enzymen en probiotica die nodig zijn voor een gezonde darmfunctie. Een evenwichtige darmflora helpt pathogene bacteriën in toom te houden en ondersteunt de spijsvertering en de algehele gezondheid. Al onze supplementen maken gebruik van een unieke kefir-kombucha fermentatie, wat betekent dat ze rijk zijn aan heilzame micro-organismen, voedingsstoffen en enzymen om de spijsvertering te ondersteunen, en dat ze makkelijker te verteren en op te nemen zijn door hun gefermenteerde aard. Ons Your Flora-assortiment voor ondersteuning van de spijsvertering bevat een gefermenteerde sojabasis die de structurele eiwitten levert om gezond weefsel op te bouwen, zoals L-glutamine, L-proline en L-glycine, energiebronnen voor weefsels zoals de vetzuren met een korte keten L-butyraat en L-propionaat. Deze verbindingen helpen het darmmilieu te ondersteunen, het spijsverteringsslijmvlies te versterken en ontstekingen te verminderen. Gefermenteerde voeding levert ook neurotransmitters, een rijk en divers scala aan microben, enzymen en communicerende verbindingen die belangrijk zijn voor de spijsvertering, het immuunsysteem en de algehele gezondheid.

Vind hier onze gefermenteerde symbiotica en het volledige assortiment gefermenteerde kruidensupplementen…