Adaptogene kruiden voor de moderne wereld

Veel mensen ervaren stress door hun baan, levensstijl, eetgewoonten en hun omgeving. Chronische stress kan een opeenstapeling van ontstekingen veroorzaken, de niveaus van stresshormonen verhogen, de bloedsuikerspiegel uit balans brengen, spijsverteringsproblemen en gezondheidsproblemen op lange termijn veroorzaken. Tijdens stressvolle periodes moet je je lichaam voeden en ondersteunen met een uitgebalanceerd dieet, goede slaap, frisse lucht en stressverlichtende activiteiten.

Het goede nieuws? Je kunt ook herstellende adaptogene kruiden gebruiken voor een beetje extra ondersteuning.

Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn een groep planten die adaptieve eigenschappen bezitten, wat betekent dat ze in de natuur goed reageren op zware omstandigheden en zich hierop aanpassen. In het lichaam kunnen ze op dezelfde manier werken. Adaptogene kruiden helpen biologische systemen in balans te brengen en te herstellen: ze ondersteunen hormonale gezondheid*, energieniveaus*, het immuunsysteem* en meer. Ongeveer 20 planten komen in aanmerking als adaptogenen: een term die in 1947 werd bedacht door een Russische farmacoloog. Hij ontdekte de voordelen van bepaalde stressverlagende en energieverhogende kruiden die gebruikt worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde.

Onze top 5 favoriete adaptogenen om het moderne leven aan te kunnen:

Rhodiola

Ten eerste is rhodiola een van de echte adaptogenen waar onderzoek naar gedaan is. In Rusland hebben generaties mensen rhodiola gebruikt voor de voordelen voor het zenuwstelsel*, onder andere om het uithoudingsvermogen te vergroten* en de immuniteit te ondersteunen* tijdens strenge winters.

Atleten in het Oostblok gebruikten het kruid om hun prestaties te ondersteunen*. Rhodiola verdedigt het lichaam tegen stress*, beschermt de algemene gezondheid en ondersteunt het energieniveau en uithoudingsvermogen*. Talrijke studies naar de effecten ervan tonen aan dat het vermoeidheid, stress, hypoxie en oxidatieve stress tegengaat*.

Dit kruid is een klassiek adaptogeen en helpt het lichaam zich aan te passen aan stress door schadelijke hormonale veranderingen te verminderen of in evenwicht te brengen*. Het kan helpen om het cortisolniveau te verlagen en de hersenfunctie, het energieniveau en de fysieke prestaties te ondersteunen*. Rhodiola kan ook helpen geestelijke en lichamelijke vermoeidheid te verminderen. Bekijk onze Biologische Gefermenteerde Rhodiola.

Heilige basilicum

Vervolgens hebben we heilige basilicum: nog zo’n uitstekend adaptogeen kruid, dat bekend staat om zijn positieve effecten op stressvermindering en ontspanning*. Soms ook bekend als Tulsi, is het een van de meest heilige planten in India. Traditioneel gebruiken mensen Heilige basilicum tegen angst en stress en beschouwen ze het als een tonicum voor geest, lichaam en ziel. Het bevat bestanddelen die ons kunnen helpen stresshormonen in balans te brengen en het zenuwstelsel en immuunsysteem te ondersteunen*.

Studies hebben zelfs aangetoond dat het stresshormoonspiegels verlaagt, in het bijzonder corticosteron. Het bevat ook verbindingen genaamd ocimumosiden en ocimarine die anti-stress eigenschappen hebben*. Heilig Basilicum bevat ook eugenol, een aromatische verbinding die zowel de stemming als de geest kan verheffen, stress bestrijdt en mentale helderheid ondersteunt*.

Het bevat antioxidanten die organen en weefsels verdedigen en beschermen tegen chemische stress door milieutoxinen. In een systematische review uit 2017 concludeerden de auteurs dat Heilige basilicum een effectief adaptogeen kan zijn om de stress van het moderne leven tegen te gaan*. Je kunt onze Biologische gefermenteerde Heilige Basilicum bij De Gezonde Wereld kopen.

Ashwagandha

Beoefenaars van de Ayurvedische geneeskunde vereren dit adaptogene kruid om zijn traditioneel herstellende eigenschappen*. Het helpt de bijnieren te ondersteunen en er is bewijs dat het angst en stress kan verminderen door het cortisolniveau te verlagen en de remmende neurotransmitter GABA na te bootsen*.

Verder kan ashwagandha het lichaam helpen om te gaan met stress en het weer in balans te brengen*. Het heeft voordelen voor het lichaam, waaronder het immuunsysteem, het neurologische systeem, het endocriene systeem en het voortplantingssysteem. De traditionele geneeskunde waardeert het om zijn schildklier-modulerende, neuroprotectieve, anti-angst, antidepressieve en ontstekingsremmende eigenschappen*.

Cordyceps

De traditionele geneeskunde vereert Cordyceps vanwege de energiegevende effecten en het vermogen om vermoeidheid te verminderen en vanwege de ondersteuning van de bijnieren*. Onderzoekers ontdekten dat cordyceps werkt als een adaptogeen en mensen die worstelen met vermoeidheid helpt hun energie- en uithoudingsniveau te verhogen*.

Het is echter geen stimulerend middel, maar ondersteunt de bijnieren en helpt het lichaam om consistente energieniveaus te produceren en te behouden. Living Nutrition’s biologische gefermenteerde Cordyceps is een enkel kruid, gefermenteerd met behulp van ons unieke proces, of kan worden gekocht als onderdeel van een Myco Blend met reishi sporen en lion’s mane, voor extra ondersteuning.

Reishi

Reishi staat tenslotte bekend als de ‘paddenstoel van de onsterfelijkheid’ en wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt in China en Japan. Het wordt van oudsher gebruikt als een adaptogeen, om het endocriene systeem in balans te brengen en te ondersteunen*. Reishi helpt het lichaam om te gaan met en zich aan te passen aan uitdagingen, en brengt het lichaam weer in balans, inclusief het ondersteunen van stressrespons, immuniteit en het beschermen tegen ontstekingen*.

Bovendien wordt reishi beschouwd als kalmerend en ontspannend, helpt het ons te ontspannen en ondersteunt het een diepere rustgevende slaap die moeilijk te bereiken kan zijn bij chronische stress*.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.